Polazak na ekspediciju

PDF
Print
E-mail
Written by Admin
Tuesday, 27 August 2013 07:47
There are no translations available.

25. kolovoza 2013. službeno je započela ovogodišnja speleoronilačka ekspedicija. Početna točka odlaska iz Zagreba, bila je baš kao i prije 27 godina - ispred Večernjeg lista. Članovi ondašnjeg DISKF-a krenuli su na ekspediciju put Durmitora u Crnoj Gori, a današnjeg DDISKF-a prema Bosni i Hercegovini, u bližu okolicu Tomislavgrada.
Od ekipe koja je krenula na ekspediciju 1.  kolovoza 1986. tu su opet Tihomir Kovačević - Tihi i Krunoslav Hornung. U intervjuu za Večernji lsit, Tihi je rekao kako se većina tadašnje ekipe rasula po svijetu, ali su njihovi potomci naslijedili ljubav prema istraživanjima podzemlja i nastavili njihovim putevima.

Glavni cilj ovogodišnje ekspedicije je nastavak istraživanja Ponora Kovači i izvora Ričine. Organizatori su SD "Mijatovi dvori" (Tomislavgrad) i DDISKF, a suorganizatori RK "Neretva" (Mostar,), Biospeleološko društvo BiH, te HBSD (Zagreb). Glavni voditelj ekspedicije je Ivan Buntić iz Mijatovih dvora, organizacijski voditelj je Tihomir Kovačević – Tihi, znanstveni voditelj je Roman Ozimec, voditelj speleoronilačkih istraživanja je Alan Kovačević a tajnica ekspedicije Marijana Jelić. Na ekspediciji se predviđa između 70 i 80 sudionika.

Osim toga, ekspediciji će se pridružiti 10 znanstvenika iz Splita, Šibenika, Sarajeva, Postojne, Podgorice i Beograda.
U intervjuu koji je napravila novinarka VLM Petra Balija, Tihi je još naglasio:

–Pripremali smo se godinu dana, najviše smo vremena potrošili na traženje sponzora. I dalje nam nije pokriven sav put. Da mislimo na novac, nikad nigdje ne bismo ni otišli - navodi Tihi. Oni su, dodaje, romantičari koji slijede svoje ideje, a posebno uzbuđenje im je osvijetliti dio nepoznatoga.

–Ne gajimo nade da ćemo uspjeti preroniti cijeli koridor, dug oko 30 kilometara - kaže Tihi. U ekipi iz Zagreba ima kreatora, menadžera, profesora, a sve ih odlikuje jedno.
– Jaka psihofizička stabilnost je sve što je potrebno. I želja da uđeš gdje gotovo nitko neće - reče Tihi. Spilje istražuju tijekom cijele godine i već su kao ‘velika familija’.
Svaki put prate ih i četveronožni prijatelji, bez kojih je put, ističu, nezamisliv.

Link na originalni članak: http://www.vecernji.hr/zagreb/silaze-ponore-koje-se-nitko-drugi-ne-usudi-uci-clanak-603494

Vezani članci: O organizaciji ekspedicije


AddThis
Last Updated ( Thursday, 29 August 2013 09:41 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja