Naslovnica // Category Blog // Istraživanje izvora Litno kod Šibenika

Istraživanje izvora Litno kod Šibenika

PDF
Print
E-mail
Written by Admin
Saturday, 17 September 2011 15:40
There are no translations available.

Teo Barišić, SO Sv. Mihovil:
Novi uron u Litno. Zaronili su Alan Kovačević i Tomislav Flajpan - Frf. Potrošili su 200m vodeće niti. Zadnji put je Alan s Lemcom potrošio 100m - znači ukupno je potrošeno gotovo 300m što znači da je špilja zasad dugačka cca 270m.

 

Nije topografski snimano no postoji skica koja je načinjena po izronu. Plava crta koju sam napravio na Google-u je toliko duga i samo ilustracija kako bi to moglo izgledati. Širina kanala se na nekim mjestima procjenjuje i na 10-tak dok visina varira od 1,5 do 3,5m. dubina je i dalje prosječno 2m. Postoje tri velika zračna džepa koja ne vode nigdje (samo urušen strop). Dva ronioca mogu stalno biti jedan uz drugoga. Nema provlačenja. Na dnu mulj. Strop je čista stijena.Ide dalje još šire i malo dublje (3,5m).

Na mjestima, pa čak i u dubini objekta je voda jako boćata što znači da more prodire duboko u kanal. I ovaj put su zamijećene jegulje, ciplji i špiljske kozice.

Ono što je najljepše ja da je špilja već sad vjerojatno najdulja potopljena špilja na Jadranu (uzevši u obzir i talijansku obalu).

Teo Barišić


AddThis
Last Updated ( Saturday, 17 September 2011 16:35 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja