Prvi strip o špilji

E-mail
Autor Admin
Petak, 03 Kolovoz 2012 11:12

„Legenda o Nevi, kraljici Bukovice“. Tako se zove prvi strip napravljen kod nas, a čija je glavna tema legenda o postanku špilje Golubnjače, znanom još i „Kraljicom Bukovice“. Riječ je o špilji pokraj Žegara i Zrmanje, koja se već neko vrijeme uređuje za posjetitelje od strane koncesionara „Bukova Zrmanje“.

Glavnu riječ u projektu uređivanja vodi, naravno, Tihi. S toga i ne čudi da je on autor ovoga stripa. Crtež je djelo njegovog dugogodišnjeg prijatelja Željka Lordanića – Lorda, a naslovnicu je, na temelju njegovih crteža uredio Luka
Strip je za sada privilegija malog broja ljudi koji su učestvovali u njegovom stvaranju, a njegova prava promocija očekuje se na ovogodišnjem Skupu speleologa. Kako smo rekli, ovo je prvi ovakav strip, ali sigurno neće biti i zadnji jer su u pripremi još neke „špiljske“ legende.

 

Nekoliko riječi o autorima:

Lord i Tihi znaju se još od djetinjstva. Od 1953.godine rastu zajedno s klincima na IV cvjetnom naselju, koje je u to vrijeme ''teška'' zagrebačka periferija. Pod budnim okom predivne učiteljice Vlatke Marinović od prvog razreda osnovne škole, prva dva u Koturaškoj, a treći i četvrti u Miramarskoj stječu prva znanja o pismenosti, evoluciji, povijesti i kulturno civilizacijskim tekovinama društva.
Tad se životno razilaze. Lord ostaje na Cvjetnom naselju i završava školu primijenjene umjetnosti i na Likovnoj akademiji diplomira 1974. godine… a Tihi odlazi na Volovčicu, završava III gimnaziju i 1976. godine diplomira na Šumarskom fakultetu.

Lord postaje vrhunski crtač stripova, rame uz rame Andriji Mauroviću i Juliusu Radiloviću. Crta na desetke stripova različitoga žanra, posebno povijesne… Tihi uplovljava u svijet novinarstva i speleologije, pjesništva i avanturizma. Postaje instruktorom speleologije, objavljuje zbirku pjesama, urednik je u nekoliko tiskovnih izdanja…
Kroz godine znali su se ponekada sresti i popiti po koju čašicu…
Lord redovno crno vino, a Tihi, to je već ovisilo o raspoloženju.
Razmijenili su u razgovoru po koju o davnim prošlim danima i nostalgično sjećanje na djetinjstvo, ljude, aleju breza, prve simpatije…uvijek bi završilo dogovorom da jednoga dana moraju zajedno napraviti jedan strip sa lordovim crtežima i tihijevim tekstom. Eto, i to se desilo 2012 godine. Zbog obostrane boemske crte i vjerovanju da još uvijek na ovom svijetu postoje dobri ljudi, vjerojatno to i nije njihov zadnji zajednički rad.
Željko Lordanić Lord rođen je 20. listopada 1948. godine u Zagrebu, a Tihomir Kovačević Tihi rođen je 25. srpnja 1948. godine u Danilovgradu.


AddThis

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja