Naslovnica // Aktivnosti // Ekologija // Ekološke akcije oko Drežnik Grada

Ekološke akcije oko Drežnik Grada

PDF
Ispis
E-mail
Autor Tihi
Petak, 25 Svibanj 2012 19:42

U prvoj polovici godine bogatoj ekološkim akcijama dvije smo odradili na našoj staroj lokaciji - u Drežnik Gradu. U obje se tradicionalno uređuje obala korane ispod starog grada, koja sve više poprima obilježje prekrasnog šetališta i odmorišta. Akcije su također najava jedne veće, planirane za lipanj ove godine.

29.03.2012.
Ekološka udruga "Čuvari Korane" iz Drežnik Grada obilježila je Svjetski dan voda već tradicionalnom eko-akcijom. 14 članova udruge s gostima iz DDISKF-a i "Adriatic green net"-a, pod pokroviteljstvom hrvatskog povjerenstva UNESCO-a, čistilo je okoliš starog Drežnik Grada iznad kanjona Korane.
Malo je poznato da je nedavno obnovljena jedna od starih kula Drežnik Grada, te da je dostupna posjetiteljima kao vidikovac, a uskoro i Muzej ovog djela ''Lijepe naše''.
1830. godine u Drežnik Gradu je stolovao i Ban Josip Jelačić sa svojom posadom, čuvajući nemirnu granicu s Osmanlijskim carstvom. Na akciji je dogovoren i ljetni volonterski logor u organizaciji udruge ''Čuvari Korane'', ''Adriatic green net'', i DDISKF-a od 22. do 29. lipnja na području Drežnik Grada.
U to vrijeme članovi mnogih ekoloških udruga, različitih zanimanja volonterskim će radom doprinijeti da se više sazna o kulturno-povijesnim i prirodnim značajkama ovog kraja. Potom će se taj čitav kamp preseliti u Počitelj (BiH), Bač (Vojvodina) i Udine (Italija) gdje će se i sumirati svi rezultati jednomjesečnog volonterskog projekta.


05.05.2012.
Ekološka udruga ''Čuvari Korane'', DDISKF i Ronilački klub ''Roniti se mora'' održali su ekološku akciju u kojoj se nastavio čistiti i uređivati okoliš oko starog Drežnik grada i kanjona Korane ispod starog grada. Bilo je prisutno 34 člana ''Čuvara Korane, 9 iz DDISKF-a i 4 iz RK ''Roniti se mora''. Dobro organiziranoj akciji prvenstveno u aražmanu agilne predsjednice ''Čuvara Korane'' Željke Hodak, priključio se znatan broj mladih članova, koji u radu nisu zaostajali za svojim starijim kolegama.
Ova akcija kao i mnoge slične ne bi se mogle održati da nije pomoći i sponzorstva onih koji to mogu. Svoj doprinos kroz hranu, piće i financijska sredstva dali su TZ Rakovica, restoran ''Sedra'' Ivice Turkalja ujedno i predsjednika naše Rakovačke podružnice, velečasni Mile Šajfar, ''Sabljak''d.o.o., Mirko Malkoč i Jure Juroš koji je sa vrhunskim grahom nahranio čitavu ovu volontersku družinu.
Ekološke akcije koje su održane od strane ''Čuvara Korane'' bile su najava velike međunarodne ekološke akcije ''Čuvara Korane'', DDISKF-a i ''Adriatic green net-a'' volonterske organizacije iz Italije, koja će se održati na području Drežnik grada od 22. do 29.06.2012.

U sklopu akcije u nedelju 06.05. speleolozi DDISKF-a obišli su kompleks špilja ispod starog Drežnik grada. Na površini je pronađeno dosta ulomaka keramike. Prvim pregledom stručnjaka iz Arheološkog muzeja u Zagrebu pretpostavlja se da pripada srednjem vijeku. Kao veliko otkriće je registriranje ostataka zida na ulaznom dijelu pećine Kula.
To potvrđuje da je u prošlosti i ova špilja bila korištena, kao obrambena, pogotovo što se zna da je svojevremeno bila spojena drvenim stepenicama sa starim Drežnik gradom. Zabilježena je i ljetna kolonija šišmiša, u špilji ispod špilje Kula (prebrojano 13 primjeraka, a radi se najvjerojatnije o velikom potkovnjaku).

Fotografije: Tihomir Kovačević, Damir Zurub


AddThis

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja