Naslovnica // Expeditions & Research // 13. MSRE Trnovo 2014. - Montenegro // 13. MSRE "Trnovo 2014 - Montenegro"

13. MSRE "Trnovo 2014 - Montenegro"

PDF
Print
E-mail
Written by Tihi
Sunday, 06 March 2016 19:45
There are no translations available.

Nakon istraživanja iz 1986. i 1987. godine, kada smo na Lovćenu u Njegušima (Crna Gora) preronili jamu u Dubokom dolu na dubini od 365 metara (sifon dubine 12 metara - Lj. Kalinić; T. Kovačević; K. Hornung i P. Đurović), a u Kotoru vrulju Gurdić dubine 51 metar, željeli smo nastaviti naša istraživanja u Crnoj Gori s ciljem da podzemno spojimo ta dva objekta i napravimo prvi speleološki objekt u tadašnjoj državi dublji od tisuću metara.

Nakon dugo vremena i želje da istražujemo područje na samom jugu Dinarida, ove godine uspjeli smo provesti ekspediciju u Crnoj Gori. Ostvarili smo uspješnu suradnju s Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORT), Turističkom organizacijom općine Bar i Mjesnom zajednicom Virpazar. Znali smo da će ekspedicija proći odlično. Za ovogodišnju ekspediciju odabrali smo područje oko mjesta Trnova koje pripada području "Stare Crne Gore" – Crmnice – najbogatijem kraju Crne Gore, ne samo po kulturi i rodnom tlu, već je priroda ovdje iznjedrila svu svoju ljepotu geomorfoloških fenomena – posebice špilja i jama. To je bio i jedan od razloga održavanja opsežne ekspedicije urpavo u Trnovu.

Uz dobro postavljene ciljeve istraživanja i sistematsku organizaciju Dinarida - Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF) iz Zagreba u suradnji s Društvom visokogoraca Crne Gore iz Podgorice te speleolozima iz Mađarske, BiH, Nizozemske i Srbije, Ekspedicija je održana 4. - 20. srpnja 2014. (dio ekipe je ostao do 31. srpnja). U istraživanjima je ukupno sudjelovalo 30 speleologa i speleo-ronioca. Voditelj je bio Tihomir Kovačević Tihi (DDISKF) dok je voditelj speleoloških i speleoronilačkih istraživanja bio Alan Kovačević (DDISKF). Na čelu biospeleološke ekipe bio je Miloš Pavičević iz Biospeleološkog društva Crne Gore…

Istraživanja su vršena na nekoliko lokacija: sustav Grbočica-Babatuša-Spila u Trnovu i nekoliko manjih objekata na Sutormanu i Skadarskom jezeru. Spomenut ćemo najvažnije rezultate MSRE Trnovo 2014 - Montenegro:

 • istraženo je 3000 metara špiljskih i jamskih kanala (topografski je snimljeno oko dva kilometra;
 • prikupljen je biospeleološki materijal u svim istraživanim objektima;
 • snimljeno je preko 1000 fotografija i dvadesetak sati videozapisa profesionalnim kamerama, a snimanja su vršena i iz zraka. Materijal će se upotrijebiti u nizu propagandnih materijala te u dokumentarnom filmu o ovom području kao speleološkom eldoradu i selu sa srednjovjekovnom i nedirnutom arhitekturom.

Samo ovogodišnji rezultati svih, a posebno speleoloških istraživanja, ukazali su na iznimne estetske vrijednosti postojećeg terena, ali i na činjenicu da je riječ o značajnom paleontološkom i biospeleološkom lokalitetu. Kada se promotre i ostali geomorfološki krški fenomeni, kao i stara arhitektura crnogorskoga sela na okolnom terenu, ukazuje se velika vrijednost cjelokupnog prirodno-kulturnog ambijenta. U tom smislu, ovogodišnja istraživanja i snimanja provedena u sklopu Ekspedicije uz podršku MORT-a Crne Gore bit će veliki doprinos prvenstveno kvalitetnoj valorizaciji i zaštiti ovog područja, kao i njegovoj turističkoj prezentaciji u budućnosti, najvjerojatnije kroz novi turistički proizvod.

Za realizaciju aktivnosti u pripremnom razdoblju posebna zahvala:

 • Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj na prvim kontaktima u organizaciji sa službenim institucijama u Crnoj Gori
 • Posshell d.o.o. iz Jastrebarskoga i Udruzi Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro na financijskoj pomoći

Za realizaciju aktivnosti tijekom Ekspedicije zahvaljujemo:

 • MORT-u CG, TOO Bar i direktorici Nedi Ivanović
 • Milanu Radoviću generalnom sekretaru Društva visokogoraca Crne Gore
 • Mjesnoj zajednici Virpazar i predsjedniku Đuru Markoviću
 • Jami Baredine - Silviju Legoviću
 • Jeleni i Veljku Peroviću na ustupanju stare kuće kao baze i vrtače za tabor
 • posebno Pavlu Pećurici i Branku Peroviću koji su i sudjelovali u radu ekspedicije
 • poduzeću Robić d.o.o.
 • poduzeću Ledo – Crna Gora
 • poduzeću Franck
 • Nikšićkoj pivovari na simboličnoj pomoći

Nadalje, zahvaljujemo:

 • Radovanu Vukasoviću-Raši (Ugostiteljski objekt Pjesačac iz Virpazara
 • Vasiliju Vukosavović i Branku Vukmanoviću iz Čanja na smještaju i upoznavanju s ostalim prirodnim ljepotama Crne Gore
 • guslaru Mišu Đukanović iz Gađa, koji nam je omogućio da čujemo autentične zvukove ovog kraja

Tekst: Tihi

Fotografije: Gordan Polić, Damir Zurub i Darko Višek


AddThis
Last Updated ( Saturday, 26 March 2016 16:52 )

Skup speleologa Hrvatske 2012.Iz sadržaja